سرطان تیروئید، بیماری است که در آن رشد سلول ها از تیروئید شروع می شود. تیروئید غده ای پروانه ای شکل است که در پایین گردن و درست زیر سیب آدم قرار دارد. تیروئید هورمون هایی تولید می کند که ضربان قلب، فشار خون، دمای بدن و وزن را تنظیم می کند.
سرطان تیروئید ممکن است در ابتدا هیچ علامتی نداشته باشد. اما همانطور که رشد می کند، می تواند علائم و نشانه هایی مانند تورم در گردن، تغییرات صدا و مشکل در بلع به وجود بیاورد.
انواع مختلفی از سرطان تیروئید وجود دارد. اکثر نوع ها به کندی رشد می کنند، اگرچه برخی از انواع می توانند بسیار تهاجمی باشند. در نظر داشته باشید که اکثر سرطان های تیروئید قابل درمان هستند.
در سال های اخیر به نظر می رسد میزان سرطان تیروئید در حال افزایش بوده است. این افزایش ممکن است ناشی از بهبود فناوری تصویربرداری باشد که به ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی اجازه می دهد تا سرطان های کوچک تیروئید را در سی تی اسکن ها و ام آر آی های انجام شده، پیدا کنند. سرطان های تیروئید که به این روش یافت می شوند، معمولاً سرطان های کوچکی هستند که به خوبی به درمان ها پاسخ می دهند. پس نمی توان نتیجه گرفت که سرطان زیادتر شده است در اصل راهکار های تشخیصی بهتر از گذشته عمل می کنند.
علائم بیماران مبتلا به سرطان تیروئید
بیشتر سرطان های تیروئید در اوایل بیماری هیچ علامتی نشان نمی دهد. همانطور که سرطان تیروئید رشد می کند، باعث ایجاد یک توده (ندول) می شود که گاها در زیر پوست گلو حس می شود. احساس این که یقه های پیراهن های شما در حال تنگ شدن هستند یا تغییراتی در صدای شما، از جمله افزایش گرفتگی صدا، مشکل در بلع، غدد لنفاوی متورم در گردن شما، درد در گردن و گلو از علائم بارز هستند.
علل ابتلا به سرطان تیروئید چیست؟
سرطان تیروئید زمانی اتفاق می افتد که سلول های تیروئید تغییراتی در DNA خود ایجاد می کنند. DNA سلول حاوی دستورالعمل هایی است که به سلول می گوید چه کاری انجام دهد. تغییراتی که پزشکان آنها را جهش مینامند، به سلولها میگویند که به سرعت رشد کرده و تکثیر شوند. سلول ها تا زمانی به زندگی خود ادامه می دهند که سلول های سالم به طور طبیعی می میرند. سلول های تجمع یافته توده ای به نام تومور را تشکیل می دهند. تومور می تواند رشد کند تا به بافت مجاور حمله کند و به غدد لنفاوی گردن گسترش یابد. گاهی اوقات سلول های سرطانی می توانند فراتر از گردن به ریه ها، استخوان ها و سایر قسمت های بدن گسترش یابند. برای اکثر سرطان های تیروئید، مشخص نیست که چه چیزی باعث تغییرات DNA می شود.
انواع سرطان تیروئید چیست ؟
سرطان تیروئید بر اساس نوع سلول های موجود در تومور به انواع مختلفی طبقه بندی می شود. نوع سرطان زمانی مشخص می شود که نمونه ای از بافت آن زیر میکروسکوپ بررسی شود. نوع سرطان تیروئید در تعیین درمان و پیش آگهی شما برای این بیماری بسیار اهمیت دارد.
انواع سرطان تیروئید عبارتند از:
سرطان های متمایز تیروئید این دسته وسیع شامل انواع سرطان تیروئید می شود که از سلول هایی شروع می شود که هورمون های تیروئید را تولید و ذخیره می کنند. به این سلول ها سلول های فولیکولی می گویند. سلول های تمایز یافته سرطان تیروئید در زیر میکروسکوپ شبیه به سلول های سالم به نظر می رسند.
سرطان تیروئید پاپیلاری
این شایع ترین نوع سرطان تیروئید است. این بیماری می تواند در هر سنی اتفاق بیفتد، اما اغلب افراد ۳۰ تا ۵۰ ساله را تحت تاثیر قرار می دهد. بیشتر سرطان های تیروئید پاپیلاری کوچک هستند و به خوبی به درمان پاسخ می دهند، حتی اگر سلول های سرطانی به غدد لنفاوی گردن گسترش یابند. بخش کوچکی از سرطان های پاپیلاری تیروئید تهاجمی هستند و ممکن است رشد کنند و ساختارهای گردن را درگیر کنند یا به سایر نواحی بدن گسترش یابند.
سرطان تیروئید فولیکولی
این نوع نادر از سرطان تیروئید معمولاً افراد مسن تر از۵۰ سال را مبتلا می کند. سلول های سرطانی فولیکولی تیروئید اغلب به غدد لنفاوی گردن گسترش نمی یابند. اما برخی از سرطان های بزرگ و تهاجمی ممکن است به سایر قسمت های بدن سرایت کنند. سرطان تیروئید فولیکولی اغلب به ریه ها و استخوان ها گسترش می یابد.
سرطان تیروئید سلول هورتل
این نوع نادر از سرطان تیروئید زمانی یکی از انواع سرطان تیروئید فولیکولی در نظر گرفته می شد. اکنون آن را نوع خاص خود می دانند زیرا سلول های سرطانی رفتار متفاوتی دارند و به درمان های مختلف پاسخ می دهند. سرطان تیروئید سلول هورتل تهاجمی است و می تواند رشد کند تا ساختارهای گردن را درگیر کند و به سایر قسمت های بدن گسترش یابد.
سرطان تیروئید با تمایز ضعیف این نوع نادر از سرطان تیروئید تهاجمی تر از سایر سرطان های متمایز تیروئید است و اغلب به درمان های معمول پاسخ نمی دهد.
سرطان تیروئید آناپلاستیک
این نوع نادر سرطان تیروئید به سرعت رشد می کند و درمان آن دشوار است. با این حال، درمان ها می توانند به کند کردن پیشرفت بیماری کمک کنند. سرطان تیروئید آناپلاستیک معمولاً در افراد بالای ۶۰ سال رخ می دهد. می تواند علائم و نشانه های شدیدی مانند تورم گردن را ایجاد کند که خیلی سریع بدتر می شود و ممکن است منجر به مشکل در تنفس و بلع شود.
سرطان مدولاری تیروئید
این نوع نادر سرطان تیروئید در سلول های تیروئید به نام سلول های C شروع می شود که هورمون کلسی تونین را تولید می کنند. افزایش سطح کلسی تونین در خون می تواند نشان دهنده سرطان مدولاری تیروئید در مراحل اولیه باشد. برخی از سرطان های مدولاری تیروئید توسط ژنی به نام RET ایجاد می شود که از والدین به فرزندان منتقل می شود. تغییرات در ژن RET می تواند باعث سرطان مدولاری تیروئید خانوادگی و نئوپلازی غدد درون ریز متعدد، نوع 2 شود. سرطان مدولاری تیروئید خانوادگی، خطر ابتلا به سرطان تیروئید را افزایش می دهد. نئوپلازی غدد درون ریز متعدد، نوع 2، خطر ابتلا به سرطان تیروئید، سرطان غده فوق کلیوی و انواع دیگر سرطان ها را افزایش می دهد.
انواع کمیاب دیگر سایر انواع بسیار نادر سرطان می توانند از تیروئید شروع شوند. اینها شامل لنفوم تیروئید است که در سلول های سیستم ایمنی تیروئید شروع می شود .
نقش جنسیت در خطر ابتلا به سرطان تیروئید چیست؟
سرطان تیروئید در زنان بیشتر از مردان رخ می دهد. کارشناسان فکر می کنند که ممکن است به هورمون استروژن مرتبط باشد. افرادی که در بدو تولد به آنها جنسیت مونث اختصاص داده شده است، معمولاً سطوح بالاتری از استروژن در بدن خود دارند. قرار گرفتن در معرض سطوح بالای تابش. درمان های پرتودرمانی سر و گردن خطر ابتلا به سرطان تیروئید را افزایش می دهد. برخی از سندرم های ژنتیکی ارثی سندرمهای ژنتیکی که خطر ابتلا به سرطان تیروئید را افزایش میدهند عبارتند از سرطان مدولاری تیروئید خانوادگی، نئوپلازی غدد درون ریز متعدد، سندرم کاودن و پولیپوز آدنوماتوز خانوادگی. انواع سرطان تیروئید که گاهی در خانواده ها دیده می شود عبارتند از سرطان تیروئید مدولاری و سرطان تیروئید پاپیلاری.
عوارض بیماری سرطان تیروئید:
در ادامه به مشکلات و مواردی که سرطان تیروئید برای بدن ایجاد می کند اشاره می کنیم:
سرطان تیروئید دوباره عود می کند
سرطان تیروئید علیرغم درمان موفقیت آمیز می تواند عود کند و حتی اگر تیروئید خود را برداشته باشید می تواند عود کند. اگر سلول های سرطانی قبل از برداشتن تیروئید فراتر از تیروئید گسترش یابند، ممکن است این اتفاق بیفتد.
اکثر سرطان های تیروئید، از جمله شایع ترین انواع سرطان تیروئید – سرطان تیروئید پاپیلاری و سرطان تیروئید فولیکولی، احتمال عود ندارند. ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی میتواند به شما بگوید که آیا سرطان شما با توجه به ویژگیهای سرطان شما خطر عود بیشتری دارد یا خیر.
اگر سرطان شما تهاجمی باشد یا اگر بیش از تیروئید شما رشد کند، احتمال عود آن بیشتر است. زمانی که سرطان تیروئید عود می کند، معمولاً در پنج سال اول پس از تشخیص اولیه شما دیده می شود.
سرطان تیروئید ممکن است در موارد زیر عود کند:
- گره های لنفاوی در گردن
- تکه های کوچکی از بافت تیروئید که در حین جراحی باقی مانده است
- سایر نواحی بدن مانند ریه ها و استخوان ها
ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی شما ممکن است آزمایش های دوره ای خون یا اسکن تیروئید را برای بررسی علائم بازگشت سرطان توصیه کند. در این قرار ملاقات ها، ارائه دهنده شما ممکن است از شما بپرسد که آیا علائم و نشانه های عود سرطان تیروئید را تجربه کرده اید، مانند:
- گردن درد
- توده ای در گردن
- مشکل در بلع
- تغییرات صدا، مانند گرفتگی صدا
سرطان تیروئید که گسترش می یابد (متاستاز می کند)
سرطان تیروئید گاهی اوقات به غدد لنفاوی مجاور یا سایر قسمت های بدن گسترش می یابد. سلولهای سرطانی گسترشی افته ممکن است زمانی که برای اولین بار تشخیص داده شوند یا ممکن است پس از درمان پیدا شوند. اکثریت بزرگ سرطان های تیروئید هرگز گسترش نمی یابند. هنگامی که سرطان تیروئید گسترش می یابد، اغلب به موارد زیر منتقل می شود: گره های لنفاوی در گردن ریه ها استخوان ها مغز کبد پوست
سرطان تیروئید که گسترش می یابد ممکن است در آزمایش های تصویربرداری مانند CT و MRI، زمانی که برای اولین بار سرطان تیروئید شما تشخیص داده می شود، شناسایی شود. پس از درمان موفقیت آمیز، ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی شما ممکن است قرار ملاقات های بعدی را برای بررسی علائم گسترش سرطان تیروئید شما توصیه کند. این قرارها ممکن است شامل اسکنهای تصویربرداری هستهای باشد که از شکل رادیواکتیو ید و یک دوربین ویژه برای تشخیص سلولهای سرطانی تیروئید استفاده میکند.
جلوگیری
پزشکان مطمئن نیستند که چه چیزی باعث تغییرات ژنی می شود که منجر به اکثر سرطان های تیروئید می شود، بنابراین هیچ راهی برای پیشگیری از سرطان تیروئید در افرادی که در معرض متوسط خطر ابتلا به این بیماری هستند، وجود ندارد. پیشگیری برای افراد با ریسک بالا بزرگسالان و کودکان با ژن ارثی که خطر ابتلا به سرطان مدولاری تیروئید را افزایش میدهد، ممکن است برای پیشگیری از سرطان، جراحی تیروئید را در نظر بگیرند (تیروئیدکتومی پیشگیرانه). گزینه های خود را با یک مشاور ژنتیک که می تواند خطر ابتلا به سرطان تیروئید و گزینه های درمانی شما را توضیح دهد، بحث کنید. پ